Samenvatting

Uit Bureau Dupin
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marja Nijholt © RTV Oost

Op 1 januari 2013 wordt het levenloze lichaam van een vrouw aangetroffen op een oprit van een woonhuis aan de Berghemseweg in Oss. De vinder is een man die zijn hond uitliet. Hij waarschuwde de bewoners en vertrok zelf weer. De desbetreffende man heeft zich pas op 3 januari bij de politie gemeld. Op 15 januari werd door de politie bevestigd dat het om de 48-jarige Marja Nijholt uit Enschede ging. Al snel wordt door de politie gesteld dat ze door geweld om het leven is gekomen. Later blijkt dat ze meermaals met een nog onbekend voorwerp is gestoken. Bij de nabestaanden bestaat echter twijfel over de doodsoorzaak: zelfdoding wordt ook mogelijk geacht. In een mail van de officier van justitie aan Bureau Dupin wordt ook gesteld dat volgens forensische experts het scenario van zelfdoding niet is uitgesloten. De exacte doodsoorzaak is dus nog onduidelijk.

Marja's laatste dagen zijn getekend in angst. Voor zover nu duidelijk is, is Marja op 29 december 2012 vanuit Enschede naar Gronau vertrokken. Hier bestaat echter ook nog onduidelijkheid over. Niemand was ervan op de hoogte dat ze naar Gronau zou gaan. Volgens haar vriend Steef spendeerde ze oud en nieuw altijd bij haar ouders, en nooit in Enschede. Haar vertrek was daarom niet gelijk verontrustend. In het hotel waar Marja in Gronau verblijft, geeft ze aan op de vlucht te zijn en te vrezen voor haar leven. Nadat een anonieme beller het hotel belt en naar Marja vraagt, vlucht Marja halsoverkop naar Oss, waar ze op 31 december rond 14:00 uur aankomt. Gedurende de middag dwaalt ze rond in het centrum van Oss en bezoekt ze verscheidene cafés, waar ze mensen blijft aanspreken en ook steeds vertelt dat ze op de vlucht is en dat ze bang is om vermoord te worden. Ze vraagt aan diverse mensen of zij een goedkope slaapplek weten of vraagt of zij even mag bellen. Ook geeft ze aan misschien naar België te reizen, omdat daar de hotels goedkoper zijn. Rond 20:30 uur stapt ze Cafetaria De Oostwal binnen, waar ze iemand probeert te bellen. Het is onduidelijk of ze ook werkelijk iemand heeft gesproken. Tussen 21:00 uur en 02:45 uur is nog onduidelijk waar Marja is geweest. Een fiets die Marja uit Enschede had meegenomen heeft ze om 02:45 uur niet meer in haar bezit en deze is nooit teruggevonden. Er zijn verschillende waarnemingen gedaan gedurende de nacht van personen die mogelijk Marja waren of op haar leken. Het is echter niet duidelijk welke van deze waarnemingen kloppen en welke niet. Om 03:10 uur wordt Marja gesignaleerd bij tankstation Tango in Oss. Vanaf daar is zij het naastgelegen dorp Berghem ingetrokken. Terwijl ze door Berghem zwerft vraagt ze de weg terug naar het station. Na een kilometerslange reis in het holst van de nacht komt ze rond 06:55 uur weer terecht in Oss. Op dit tijdstip wordt ze voor het laatst in leven gezien terwijl ze rondom het parkje aan de Berghemseweg is. Tussen 06:55 uur en 07:00 uur wordt haar koffer op twee verschillende plekken in het park gezien. Eén keer dicht, vermoedelijk staand, en één keer open, liggend op de grond. Meer dan drie uur later, om 10:20 uur wordt Marja levenloos aangetroffen op de oprit van de Berghemseweg 237 in Oss.

Zoals al vermeld is de doodsoorzaak nooit met volledige zekerheid vastgesteld. Wel weten we dat Marja meerdere keren is gestoken met een onbekend voorwerp. Over het aantal en de soort verwondingen en algehele toedracht is nog weinig bekend. Bij het toxicologisch onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden voor het gebruik van alcohol, drugs of medicijnen. Of er sporen van seksueel misbruik zijn aangetroffen of dat er een gevecht heeft plaatsgevonden, is onduidelijk. De reden dat Marja in Oss was, is ook onbekend. Marja leek naar iemand op zoek te zijn in Oss. De politie heeft met personen gesproken, maar dit heeft niet geleid tot een verklaring voor wat er gebeurd is of waar Marja tussen 21:00 uur en 02:45 uur is geweest. De politie heeft een jaar lang uitvoerig onderzoek gedaan en de zaak is meerdere malen in opsporingsprogramma’s aan bod gekomen, maar dit heeft niet geleid tot oplossing van de zaak. Op een gegeven moment is er een verdachte aangewezen, maar deze is op de dag van de zitting in 2014 weer vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

Marja’s jeugd is getekend door een vroege scheiding tussen haar moeder en een vader. Haar vader had familiaire aanleg voor psychische problemen. Ze is meerdere keren behandeld en wordt omschreven als manisch-depressief, bipolair en op latere leeftijd schizofreen en paranoïde. Marja was er in haar laatste jaren van overtuigd dat ze achtervolgd en bedreigd werd en vreesde voor haar leven. De enige aanwijzing voor wie er achter deze bedreiging zou zitten, is: ‘Jezus, God, een priester, de Duivel en dat soort dingen’. Marja was zeer religieus en had veel kerkelijke contacten. De zoektocht naar verlossing was belangrijk voor Marja, maar bracht haar volgens haar levenspartner Steef in contact met religieuze groepen die hij gevaarlijker vond. Bekenden van het Citypastoraat in Enschede, waar Marja veel kwam, zijn na haar dood bang geworden omdat de dader misschien uit Enschede zou komen. Andere bekenden denken dat Marja door Oss is gaan zwerven, nadat haar kennis in Oss geen tijd voor haar had, en dat ze uiteindelijk tegen de verkeerde persoon is aangelopen.


Het volledige verhaal met alle details die tot nu toe bekend zijn, zijn op deze wiki te vinden. Helpt u mee bij het zoeken naar de antwoorden?