Bijzonderheden

Uit Bureau Dupin
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 29 dec 2021 om 14:04 (→‎Oud en nieuw met vader)

(wijz) ← Oudere versie | Goedgekeurde versie (wijz) | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Oss

Gewonde man op station / S.Y.

Op 22 april 2013 geeft de politie aan op zoek te zijn naar een man die op 1 januari 2013 om 08:15 uur op station Oss zat. De man kwam verward over en was mogelijk gewond. Deze man heeft de trein richting Deventer genomen.[1] Ook in een video van Omroep Brabant wordt vermeldt dat deze persoon gewond was en dat hij een blikje fris aangeboden kreeg van twee jongens, wat hij weigerde.[2] Een jaar later wordt bekendgemaakt dat op 29 april 2014 de 30-jarige, uit Brabant afkomstige S.Y. is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Marja. S.Y. verbleef enige tijd in het buitenland en is op verzoek van de politie aan Nederland overgeleverd voor het uitzitten van zijn straf voor een andere zaak. Op het moment van zijn aanhouding met betrekking tot de zaak Marja Nijholt verbleef hij in de gevangenis van Heerhugowaard voor een andere zaak.[3] Het was op dat moment onbekend of S.Y. een bekende van Marja was. Waarom S.Y. precies was aangehouden wilde de politie niet bekend maken.[4] Op 2 mei 2014 zou S.Y. voor de rechter-commissaris verschijnen.[5] Op die dag wordt bekend gemaakt dat S.Y. wegens gebrek aan bewijs niet zal worden voorgeleid en niet langer wordt vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Marja. S.Y. blijft wel een verdachte. Hij werd echter niet vrijgelaten omdat hij een straf voor een andere zaak moest uitzitten.[6] De officier van justitie in Oost-Brabant maakt op 9 mei 2014 bekend dat S.Y. helemaal geen verdachte meer is.[7]

Alleen dagblad Tubantia vermeldt op 19 januari 2019 dat S.Y. een mes bij zich droeg. In het artikel Tubantia staat ook dat de politie in 2019 voor het eerst heeft gezegd dat S.Y. de gewonde man op het station was.[8]

Ruziënd stel in auto

Situatie Berghemseweg t.o.v. Goudplevier

Op 22 april 2013 maakt de politie bekend op zoek te zijn naar een stel in een auto vlakbij de kruising Goudplevier en Berghemseweg. Het stel in de auto zou, volgens een getuige, ruzie hebben en is rond 06:30 uur gezien. De locatie waar deze auto is gezien, is vrijwel direct tegenover de plek waar Marja’s lichaam is gevonden.[9] Een half uur na het ruziënde stel is Marja gezien bij de fietsbrug, lopende vanuit de richting van Berghem. Gezien de tijd en locatie van het ruziënde stel in de auto is het mogelijk dat Marja de auto met het stel heeft gezien of dat het stel Marja heeft zien lopen. Er is verder niets bekend over de auto en de inzittenden. De politie heeft navraag gedaan, maar voor zover bekend heeft het stel zich niet gemeld.

Persoon met eng masker

Rond 04:30 uur wordt er volgens DTV Oss een persoon met een zogenaamd ‘Angerfist’-masker gezien in de omgeving Berghemseweg en Kapelsingel.[10] De getuige zegt zelf, acht jaar na dato, dat hij deze persoon rond 03:30 uur heeft gezien.[11] Het kan zijn dat hij het exacte tijdstip is vergeten, of dat de politie dit fout in het dossier heeft staan. Wat het geval is, is niet geheel duidelijk. De signalering van de persoon met masker is circa 150 meter van de plek waar Marja’s lichaam gevonden is. De locatie is hier op een kaart met een roze stip aangegeven. Volgens ooggetuigen was Marja ruim een kilometer verderop in Berghem op het tijdstip waarop deze persoon gezien werd. De politie heeft een oproep gedaan aan de persoon met dit masker om zich te melden, maar deze is nooit naar voren gekomen.[12] Het is onduidelijk of de man met het masker in verband staat met de dood van Marja.

Angerfist is een Nederlandse Hardcore DJ. Op oud en nieuw vond tussen 01:00 uur en 06:00 uur het hardcore-feest ‘Hardmotion New Year’s Rave’ plaats in restaurant de Bovenmeester op de Eikenboomgaard 6 in Oss.[13] Angerfist was geen DJ op dit feest. Het is onduidelijk of bezoekers van het feest dit masker droegen en of bezoekers van het feest zijn geïnterviewd door de politie. Sinds 30 november 2013 bestaat de locatie van het feest, De Bovenmeester, niet meer.[14]

Internetdate

Vlak na de moord waren er geruchten, afkomstig van buurtbewoners rondom de plaats delict, dat Marja in Oss was voor een internetdate.[15] De politie kon het gerucht tot 14 januari 2013 naar eigen zeggen ‘bevestigen noch ontkrachten’ en nam het mee in het toenmalig onderzoek. Op 6 februari 2013 meldt Omroep Brabant voor de laatste keer dat er ‘geruchten waren’.[16] Na 6 februari 2013 wordt internetdating als mogelijke aanleiding voor Marja’s bezoek aan Oss niet meer genoemd in de media of bij de politie. Over het online gedrag van Marja, bijvoorbeeld of ze op datingsites actief was, is verder niets bekend.

Slaapplekken

Zoals in hoofdstuk Tijdlijn laatste dagen is beschreven, spreekt Marja tussen 14:00 uur en 16:00 uur en in Cafe ‘t Libre diverse mensen aan, waarbij ze zegt een goedkope slaapplek te zoeken. In Cafe ‘t Libre geeft Marja aan dat ze van plan is dezelfde avond nog naar België te gaan, omdat hotels daar goedkoper zijn. Tussen 18:00 uur en 21:00 uur spreekt Marja ook mensen aan, maar het is niet bekend of Marja nog steeds op zoek was naar een slaapplek. Om 20:30 uur stapt Marja Cafetaria de Oostwal binnen. Op dat moment rijden de meeste openbare vervoerders niet meer, dus Marja zou Oss niet meer met de trein of de bus kunnen hebben verlaten.

Marja was dus op zoek naar een plek om te overnachten. Het is niet bekend of Marja bij mogelijk slaapplekken zoals hotels, hostels, bed & breakfasts of opvanghuizen in de buurt heeft geïnformeerd naar een slaapplek.

Op iets minder dan een kilometer afstand van de plek waar Marja’s lichaam om 10:20 uur gevonden is, zit het SMO Verdihuis. Dit is een opvanghuis/daklozenopvang. Het kan zijn dat Marja hiernaartoe onderweg was, maar Marja vroeg aan mensen in Berghem tussen 04:30 en 06:15 uur de weg naar het station, en niet naar het Verdihuis.

Kerkdiensten in Oss

Marja had veel kerkelijke contacten, en zowel de politie[17] als de pastor van het Citypastoraat[18] opperen de mogelijkheid dat Marja in Oss een kerk of dienst wilde bezoeken. Tussen 21:00 uur en 02:45 uur is het onbekend waar Marja is geweest. Mocht Marja een kerk hebben bezocht, is het opmerkelijk dat niemand Marja hier gezien heeft en dit niet aan de politie heeft verteld.

Hieronder een lijst van kerken met een eventuele kerkdienst op oudjaarsdag 2012:

 • Protestantse Paaskerk, kerkdienst om 19:00 uur.[19]
 • Grote kerk, eucharistieviering, tijd onbekend.[20]
 • Visserskerk / Heilige Geestkerk, waarschijnlijk dicht.[21] Bestaat niet meer.
 • Sint-Willibrorduskerk, onbekend
 • Heilig Hart Kerk / H. Benedictusparochie, onbekend[22]
 • St Jozefkerk, onbekend
 • Evangelische Gemeente Crosspoint, onbekend
 • City Life Church Oss, onbekend.
 • International Vedanta Society / Anjali Ashram, onbekend[23]

Voorgeschiedenis

Oud en nieuw met vader

Steef heeft in aflevering 2 van de podcast ‘De Nieuwjaarsmoord’ aangegeven dat Marja de laatste drie tot vier jaar oud en nieuw bij haar ouders in Udenhout vierde. Dit deed ze omdat ze de drukte van Steef's vrienden rondom oud en nieuw te veel vond.[24] Dit is om twee redenen in twijfel te trekken.

 1. Het is onbekend of Gemma en Niek in 2013 nog samenwoonden. Er zijn bronnen die stellen dat Niek in 2013 in een tehuis woonde,[25][26] terwijl Gemma in 2020 nog in het ouderlijk huis in Udenhout woonde.[27] Of Niek en Gemma samen oud en nieuw vierden is onbekend.
 2. Gemma heeft in aflevering 2 van de podcast ‘De Nieuwjaarsmoord’ gezegd dat Marja drie of vier jaar voor haar dood Gemma geslagen en gestompt heeft. Een poging om dit conflict in december 2012 bij te leggen was mislukt.[28] Gemma en Marja zouden dus geen contact hebben in de periode waar Steef aangeeft dat Marja bij haar ouders oud en nieuw ging vieren.

Of Marja echt in de laatste jaren oud en nieuw bij haar ouders, of alleen bij haar vader heeft gevierd is onbekend.

Misbruik

In een artikel van Tubantia in 2019 stelt de pastor van het Citypastoraat dat Marja een suikeroom had die haar vaak bijstond. Marja heeft de suikeroom beschuldigd van handtastelijkheden. Hierover zegt de pastor in het artikel: ‘Dat was twee jaar voor haar dood. Ik heb daar nog nader onderzoek naar gedaan door met verschillende mensen te praten. Zonder echt resultaat. Het gaat om een oudere man met geld en gezag en die ik er ook over aansprak. Iedereen vond hem integer en waardeerde zijn inzet. Ik vermoed dus dat er weinig aanleiding is om een eventuele dader in Enschede te zoeken.’ Volgens de pastor heeft ook de politie met de suikeroom gesproken.[29]

Er zijn geen directe aanwijzingen dat er in Marja’s geschiedenis (seksueel) misbruik heeft plaatsgevonden. Haar ouders scheidden toen ze vier jaar was, volgens Marja’s moeder Christel: ‘Omdat mijn huwelijk niet meer ging en wat er allemaal in mijn jeugd gebeurd is. Dat ik eigenlijk me veiliger voelde bij vrouwen, laten we het zo stellen.’ Ook zou Marja’s vader geweld tegen zijn eerste vrouw Christel hebben gebruikt.[30]

Zwangerschap

Een lid van de Dupin-community genaamd ZusEnZo, die Marja persoonlijk kende, plaatste het volgende bericht: ‘Marja is ooit naar mijn zus gegaan om foto's van haar buik te laten maken. Want ze was zwanger! Ze wilde een abortus want een kind op de wereld zetten met een moeder die het zelf allemaal niet weet, vond ze niet verstandig! Dit zijn Marja haar woorden. Dit weekend zei mijn andere zus, als je een buikje hebt, ben je al meer dan vijftien weken zwanger, dan kun je geen abortus plegen’. Dit zou omstreeks 1995 geweest zijn. ZusEnZo had dit van haar zus gehoord en heeft dit bij haar zus proberen te verifiëren. ZusEnZo meldde later dat ze dacht dat het verhaal van Marja’s zwangerschap ‘nepnieuws’ was, maar dat haar zus die dit kan bevestigen ‘niet echt meewerkt.’[31] Het is onduidelijk of Marja ooit zwanger is geweest.

Overlijden broer

Op 12 februari 2004 is Marja’s broer Ralf in Amsterdam overleden.[32] Over de toedracht van Ralf’s overlijden bestaan meerdere verhalen. Ralf maakte deel uit van de Hare Krishna-gemeenschap in Amsterdam, zoals beschreven bij Broer. Een inmiddels uitgetreden lid van de Hare Krishna die Ralf in 1990 meemaakte, schrijft in een online artikel dat hij achteraf te weten kwam dat Ralf van een balkon is gevallen.[33] Een bekende van Marja in de Dupin-community zegt dat Marja haar verteld heeft, dat Ralf van het balkon is geduwd.[34] Hoe Marja dit zou weten, is niet bekend. Weer een andere bekende van Marja in de Dupin-community denkt dat Ralf op een balkon is doodgevroren, toen Ralf een sigaret ging roken en de deur achter hem dicht viel.[35] In openbare bronnen is niets gevonden over Ralfs overlijden.

Rouwkaart

Rouwkaart in het Citypastoraat Enschede © RTV Oost

Op de gedenkplek, die op 16 januari 2013 in het Citypastoraat werd ingericht, hing de rouwkaart van Marja.[36] Op deze rouwkaart staat:

Schommelen deed Marja als klein meisje graag.
Op en neer, op en neer, op en neer.
Op en neer, zo verliep haar leven ook.
Ze kende hoogtepunten, waarin ze alles aankon
en creatief was. Dan maakte ze reizen, ze
schilderde en boetseerde, en ze speelde piano.
Tijdens de dieptepunten kon ze het leven echt
niet aan.

God de Vader.
Dat was haar Rots in de branding
Haar steun en toeverlaat.

Twee dagen voor haar dood schreef ze de
Volgende tekst:

‘Laat je optillen in Zijn armen
De kwetsbaarste drukt Hij het dichtst
tegen zich aan.’

Een tekst die Marja zelf geschreven heeft, heeft een plaats gekregen op haar rouwkaart. Deze tekst heeft zij twee dagen voor haar overlijden geschreven, waarschijnlijk op 30 december 2012. Ze zal deze tekst dus voor haar vertrek uit Gronau geschreven hebben. Of er bij Marja’s spullen een notitieboek is gevonden waar deze tekst in stond, is onbekend. Waar de tekst vandaan komt, wie de rouwkaart heeft gemaakt en deze heeft gedrukt is onbekend.

Reacties van bekenden

Theorie Steef

Volgens Steef zou Marja om het leven gebracht zijn door iemand die verschrikkelijk gefrustreerd en woedend op Marja geweest is vanwege een afwijzing van Marja, of omdat deze persoon woedend was op vrouwen in het algemeen. Hij vertelt ook dat hij denkt dat Marja in een auto is gestoken en daarna op de vindplaats is neergelegd, omdat er geen bloedsporen op de vindplaats zijn gevonden. Ook beweert hij dat Marja meer dan dertig steekwonden had. Hoe hij aan deze informatie komt is onbekend. Steef vertelt dit alles in aflevering 1 van de podcast ‘De Nieuwjaarsmoord’.[37]

Theorie pastor

De pastor van het Citypastoraat heeft op 16 januari 2013 aangegeven dat hij dacht dat Marja in Oss was voor het bezoek aan een gebedsgroep. Hij heeft van horen zeggen dat Marja een persoon heeft proberen te bereiken, maar dat deze persoon geen tijd voor haar had. De pastor denkt dat Marja toen is gaan rondzwerven in Oss en met haar open en naïeve karakter tegen de verkeerde persoon is aangelopen, wat haar fataal geworden is.[38] Deze uitspraak van de pastor is gedaan voordat bekend was dat Marja tussen 21:00 uur en 02:45 uur nergens is gezien.

Angst bij Citypastoraat

Op 25 juni 2013 publiceert Omroep Brabant een artikel met de kop dat het onderzoek naar de moord muurvast zit. In dit artikel is de pastor van het Citypastoraat in Enschede aan het woord. Hij zegt dat de dood van Marja nog steeds tot talloze gesprekken leidt in het pastoraat. ‘Wij wisten dat Marja met de dood werd bedreigd. Sommigen zijn bang geworden. Zij hebben het idee dat de moordenaar misschien in Enschede rondloopt,’ legt de pastor uit.[39]

Theorie Rob

Rob, iemand met wie Marja gebeden heeft bij het Huis van Gebed Twente denkt dat de toedracht van Marja's overlijden niets met Oss te maken heeft. Hij acht het goed mogelijk dat ze echt achtervolgd werd en dat ze op de vlucht was voor iemand die haar heeft omgebracht. Naar zijn idee heeft het meer te maken met iets in de richting van Enschede en Twente dan met Oss.[40]

Overig

Boek ‘Het Talent uit Twente’

In 2011 is de streekroman ‘Het Talent uit Twente’ van Claus Brockhaus uitgekomen. Het boek gaat over de hoofdpersoon Melany May, hét toptalent van de popacademie in Enschede. Haar jeugdvriendje Lukas Dikkers studeert aan het Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente. Na de vuurwerkramp in 2001 zijn ze elkaar uit het oog verloren. Wanneer ze elkaar dan tien jaar later toch terugvinden, verdwijnt Melany plotseling spoorloos. Een professor helpt Lukas om Melany terug te vinden en steunt de hoofdinspecteur om de moordenaar van ex-juryleden van een talentenwedstrijd te vinden.[41]

Bureau Dupin werd benaderd door een luisteraar van de podcast ‘De Nieuwjaarsmoord’ die gelijkenissen zag in de zaak van Marja en het boek van Claus Brockhaus, waarna contact met de schrijver werd opgenomen. Brockhaus vertelt dat hij nog tegenover Steef heeft gewoond in Enschede, en zegt niet zeker te weten of hij Marja eens ontmoet heeft. Hij zegt ook dat het best kan dat men een voorbeeld aan het boek heeft genomen, maar dat het wel raar zou zijn.[42] Brockhaus legt uit waarom hij voor bepaalde aspecten in het boek heeft gekozen, bijvoorbeeld Hotel Fritz in Gronau. Hij vertelt dat het allemaal berust op toevalligheden: hetzelfde geldt namelijk voor de schizofrenie van de moeder van de hoofdpersoon in het boek - Marja's vader zou namelijk ook aan psychische stoornissen lijden. Brockhaus wil niet uitsluiten dat iemand geïnspireerd raakte door zijn boek.[43]

Verder vertelt Brockhaus nog iets interessants. Zijn boek werd na het drukken in 2011 op universiteiten en hogescholen uitgedeeld, waaronder de AKI en het Saxxion. Hij wil dus ook niet uitsluiten dat Marja zelf het boek heeft gelezen.[44]

Verwijzingen

 1. Marja Nijholt gedood met steekwapen, DTV OSS, 22-04-2013 | Transcriptie
 2. 15.000 euro voor gouden tip moord op Marja Nijholt, die vreesde voor haar leven, Omroep Brabant, 21-04-2013 | archief | transcriptie
 3. Brabander in cel opgepakt voor moord op Marja Nijholt (48) in Oss, Omroep Brabant, 30-04-2014 | Archief
 4. Man niet langer verdacht in moordzaak Marja Nijholt (48) in Oss, Omroep Brabant, 09-05-2014 | Archief
 5. Aanhouding in cel voor moord Oss, Telegraaf, 30-04-2014 | Archief
 6. Verdachte in onderzoek dood Marja Nijholt uit Enschede wordt niet voorgeleid, RTV Oost, 02-05-2014 | Archief
 7. Verdachte dood Marja Nijholt niet vervolgd, RTV Oost, 09-05-2014 | Archief
 8. Moord Enschedese Marja Nijholt op coldcasekalender: ‘Ze had waanideeën, maar was ook wijs’, Tubantia, 18-01-2019 | Archief
 9. Oss: Dood Marja Nijholt (48) op de Berghemseweg, Opsporing Verzocht, 24-04-2013 | transcriptie
 10. Marja Nijholt gedood met steekwapen, DTV OSS, 22-04-2013 | Transcriptie
 11. Update transcriptie koffervinders, Bureau Dupin, 24-04-2021
 12. Vrouw door messteken gedood, Politie, 17-01-2019 | Archief
 13. Hardmotion, Partyflock, 31-12-2012 | Archief
 14. De Bovenmeester wordt El Saludo, Drimble, 07-11-2013 | Archief
 15. Vermoorde vrouw (48) in Oss komt uit Enschede, geruchten over internetdate, Omroep Brabant, 04-01-2013 | Archief
 16. Ook na vijf onderzoeken geen duidelijkheid over dood Marja Nijholt in Oss, Omroep Brabant, 06-02-2013 | Archief
 17. Vrouw door messteken gedood, Politie, 17-01-2019 | Archief
 18. Gedenkplek in Enschede voor vermoorde vrouw, RTV Oost, 16-01-2013 | Archief | Transcriptie
 19. Kerkblad december 2012, Paaskerk, 01-12-2012 | Archief
 20. Antwoorden van pastoor Grote Kerk, Dupin Community, 21-01-2002
 21. Antwoorden van pastoor Grote Kerk, Dupin Community, 21-01-2002
 22. Website, Heilig Hart Kerk, 01-01-2021 | Archief
 23. website, IVS Vedanta, 01-01-2021 | Archief
 24. Podcast De Nieuwjaarsmoord #2 – Een mens in nood, Bureau Dupin, 30-12-2020 | Archief | Transcriptie
 25. Vermoorde vrouw zocht functionaris Pinkstergemeente, RTV Oost, 15-01-2013 | Archief
 26. Gedenkplek in Enschede voor vermoorde vrouw, RTV Oost, 16-01-2013 | Archief | Transcriptie
 27. Podcast De Nieuwjaarsmoord #2 – Een mens in nood, Bureau Dupin, 30-12-2020 | Archief | Transcriptie
 28. Podcast De Nieuwjaarsmoord #2 – Een mens in nood, Bureau Dupin, 30-12-2020 | Archief | Transcriptie
 29. Moord Enschedese Marja Nijholt op coldcasekalender: ‘Ze had waanideeën, maar was ook wijs’, Tubantia, 18-01-2019 | Archief
 30. Podcast De Nieuwjaarsmoord #2 – Een mens in nood, Bureau Dupin, 30-12-2020 | Archief | Transcriptie
 31. Comments ZusEnZo, Dupin Community, 23-11-2020 | Transcriptie
 32. Overlijdensbericht Ralf Yde Nijholt, Online Familieberichten, 12-02-2004 | Archief
 33. I Am from Holland isnt that weird, Willem Vandenberg, 31-03-2014 | Archief
 34. Bloem Boeket, Dupin Community, 11-12-2020
 35. Comments ZusEnZo, Dupin Community, 23-11-2020 | Transcriptie
 36. Gedenkplek in Enschede voor vermoorde vrouw, RTV Oost, 16-01-2013 | Archief | Transcriptie
 37. Podcast 1 De Nieuwjaarsmoord #1 – Wat weten we eigenlijk?, Bureau Dupin, 01-11-2020 | Archief | Transcriptie
 38. Gedenkplek in Enschede voor vermoorde vrouw, RTV Oost, 16-01-2013 | Archief | Transcriptie
 39. Onderzoek moord Marja Nijholt in Oss muurvast: nog steeds geen gouden tip, Omroep Brabant, 25-06-2013 | Archief
 40. Podcast De Nieuwjaarsmoord #6 - Buiten Beeld, Bureau Dupin, 06-12-2021 | Archief | Transcriptie
 41. Het Talent uit Twente, bol.com, 13-07-1905 | Archief
 42. Podcast De Nieuwjaarsmoord #5 - Stap voor stap, Bureau Dupin, 05-07-2021 | Archief | Transcriptie
 43. Podcast De Nieuwjaarsmoord #5 - Stap voor stap, Bureau Dupin, 05-07-2021 | Archief | Transcriptie
 44. Podcast De Nieuwjaarsmoord #5 - Stap voor stap, Bureau Dupin, 05-07-2021 | Archief | Transcriptie